Uzun Hikaye Filmi

Osman Sınav’ın henüz gösterime girmemiş Uzun Hikaye filminin dijital sinema işlemlerini  yeni bitirdim. Sizlerle paylaşmak istedim.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=JR3lEjamtMU]

Uzun Hikaye, aslında Çağan Irmak’ın Babam ve Oğlum, Dedemin İnsanları filmleri gibi salya sümük edecek bir film. Osman Sınav’ın son projeleri (Kurtlar vadisi ilk 55 bölüm, Deli Yürek, Pars, Sakarya Fırat ) oldukça vurdulu kırdılı olsa da aslında Osman Sınav’a hepimizin gönlünde yer etmiş Süper Baba dizisinin de yönetmeni olduğunu unutmamak lazım. Aslında Osman sınav insanların yüreğine dokunmayı iyi bilen bir yönetmen. Bu filmde de tıpkı Babam ve Oğlum ile Dedemin İnsanları’nda olduğu gibi yüreğimizin derinlerine dokunabilmiş. Aldığım duyumlara bu iki benzetmenin birini bile söylenildiğinde küplere biniyormuş. Bir şekilde karşılaşırsanız kızdırmak için söyleyebilirsiniz diye bir tüyo vereyim 😉 İki çağan Irmak filmi ile en büyük hatta tek benzerlik diyebileceğimiz husus bir anlatıcının var olması. Henüz araştırmadım ancak anlatıcının sesleri de çok benziyor. Hani neredeyse aynı kişiler diyebilirim. Onun dışında pek bir benzerlik var dersek yalan olur. Fragmandan da anlaşıldığı üzere bir dönem filmi. Biraz politik söylemler olsa da film içinde neredeyse tek sahneyi fragmana eklemişler diyebilrim.

Kenan İmirzalıoğlu’nun canlandırdığı Bulgaryalı Ali haksızlığa gelemeyen sevda adamı, karısı ve çocuğunun hikayesi. Başlarına ne gelirse zaten bu dik duruşundan geliyor. Hatta Kasabalardan kovulmalar, savcı ile atışma vb.. Hikaye oldukça hüzünlü ve bazı yerleri de gülümsetici.Kenan İmirzalıoğlu hakkında pek bir şey söyleyemem iyiden iyiye bir jön oldu. Performansı yine çok iyi. Şimdiye kadar ilk kez izlediğim Tuğçe Kazaz’ın çok fazla yetenek istemeyen rolüne yakıştığını düşünüyorum. İleride başka projelerde yer alır mı bilmem ancak şansını denemesinde fayda var. Kadro çok geniş Altan Erkekli, Muro rolünden hatırlayacağımız Mustafa Üstündağ ve daha pek çok tanıdık yüz var.

Sonuç olarak seyirciye bildikleriniz için dik durun, eğilip bükülmeyin dese de sonucunda doğru söyleyeni 9 köyden kovarlar atasözünü de gerçekliğini gösteriyor. Biraz acımasız olmak gerekirse siz doğru, dürüst ve ahlaklı olun para olmasa da aşk, sevgi bir şekilde sizi bulur yalanı yeterince uslu olursanız şirinleri görebilirsiniz tadında yediriliyor.

Tavsiye eder miyim? Kesinlikle.. Uzun zamandır izlediğin en kaliteli yerli filmlerden biri.